Ne Şiş Yansın, Ne Kebap A.Ş.
Hem SEO uyumlu, hem de okuyucuyu etkileyen başlıklar siteniz için hayati derecede önemli, neden? Çünkü insanların %75’i (tamamen sallıyorum bu rakamı, ne yapacaksınız, aksini mi ispatlayacaksınız, %75 işte) eğer başlık ilgilerini çekmediyse o siteyi ziyaret etmiyorlar. Demiyorum ki clickbait yapın ama okuyucuyu baştan bir meraklandırmak her zaman iyidir. Mesela bu yazının başlığını görünce içinizden “oo, 7 tane demek, hemen girer okurum, öğrenirim, sonra gelsin hitcikler, yağsın paracıklar” demediniz mi?
Elbette sadece okuyucunun ilgisini çekmek yeterli değil. Bir de okuyucunun önüne çıkmak, gözünün içine bakarak “şşt tıklasana yakışıklı” diyebilmek gerekiyor. Bunun için de Google’ın sıralama politikalarını harfiyen uygulamalısınız. Her iki tarafı da memnun edebilmek başlangıçta zor görünebilir ama işi çözünce tak tak tak! Alın ulen SEO uyumlu, alın ulen ilgi çekici diye etrafa başlık saçmaya başlayacaksınız.
Lafı çok uzatmadan şu 7 sihirli SEO başlık ipucu neymiş bir bakalım…
Not: bu ipuçlarını içeriklerinizin türlerine göre uygulayın. Her başlıkta uygulanabilecek ipuçları olduğu gibi sadece bazı içerik türleri için kullanılması gereken ipuçları da mevcut. Şimdiden iyi uçuşlar.
1- İdeal SEO Başlık Uzunluğu
Kolaydan başlayalım dedim. Google arama sonuçları sayfasının takdir edersiniz ki her site gibi “post excerpt”, yani alıntılanacak karakter sınırı var. Başlıklar için bu sınır 68 karakterdir. Daha uzun karakter sayısına sahip başlıklarınız arama sonucunda eksik görünecektir. Bu nedenle ideal olarak 50 ile 60 arasında bir karakter sayısını gözetmekte fayda var.
Peki 50-60 karakter sayısını nasıl verimli kullanabilirsiniz? Örnekler;
*Kilit anahtar kelime mutlaka başlıkta yer almalı.
*Eğer başlık bir soru ise 1 karakteri soru (?) işaretine harcamanız gerekiyor.
Noktalama işaretlerinin doğru kullanımı sıralamada yükselebilmeniz için çok önemli.
2- Sayı ve Yüzdelik İfadeler
Sayı İfadeleri
Liste içeriklerinin son yıllarda çok fazla okunduğunu fark ettiniz mi? Liste içerikleri denilince akla gelen siteler var ya hani? Yahu onu diyorum işte, hah. İşte o gibi sitelerin uyguladığı bir taktik sayı ve yüzdelik ifadelerin öne çıkarılması.
Örnekler;
*7 Adımda Etkili SEO Başlığı Nasıl Oluşturulur?
*Google Sıralamasında Öne Çıkmanız İçin Başlık İpuçları başlıklarından hangisi daha ilgi çekici görünüyor, karar sizin.
Yüzde İfadeleri
Bununla birlikte yüzdelik ifadeler de okuyucunun ilgisini çekebilmek için muhteşem bir uygulamadır.
Örnekler;
*Bu Yöntemle Ev Giderlerinizi %50 Azaltın
*Kadınların %60’ı Bu Tip Erkeklerden Hoşlanıyor (gerçi burada yüzde vermeye gerek yok, ilk kelimeyi görünce tıklar çoğu).
3- Gün, Ay, Yıl Belirteçleri
Atamızın “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” sözü kadar etkili olmasa da başlıkta tarih belirteci kullanmak hem ziyaretçi çekebilmek, hem de daha dar bir alan belirleyerek sıralamada öne çıkmak için iyi bir yöntem. Özellikle moda, ürün ve hizmet inceleme; tema, eklenti, program tanıtımı siteleri yıl belirteci ile hitlerini birkaç kat yükseltebilirler.
Örnekler;
*Oturma Odası Gruplarında 2019 Trendleri
*2019 Yılına Damga Vuran Aksiyon Filmleri
Welcome to bedava mezar! Sihirli ifadeler diye yıllardır lütfen, rica ediyorum ve özür dilerim ifadeleri öne çıkarılıyor. Bu yazıdan sonra bunun külliyen yalan olduğunu, tek gerçek sihirli ifadenin bedava ve onun eş anlamlıları olduğunu anlayacaksınız.
Bedava öneki çoğu aramada kendisine yer bulur. Bu sayede hem nokta atışıyla bir kitleyi kendinize çekebilir, hem de daha düşük rekabet alanına çekilebilirsiniz. Birçok site sahibi bedava kelimesinin sırrını bilmedikleri için en iyi, en etkili, en hızlı gibi öneklerle ömür tüketirler. Kulağınıza küpe olsun.
Örnekler;
*50 Tane Premium Ücretsiz Wordpress Blog Teması
*Küba’da Bedavaya Neler Alabilirsiniz?
5- Kritik Aksiyon Aramaları
Google’a iki defa giren üçüncü seferde artık emir vermeye başlar. Bu ne demek, ne anlatıyorsun sen değişik diyenlere sevgili babamın tarayıcı geçmişinden üç örnek vereceğim:
- neşet ertaş dinle
- neşet ettaş türkü canlı (evet, ettaş)
- zahidem dinle
Aramalarda indir, dinle, mp3, oku, satın al, fiyat, satılık, nerede, telefon numarası ve daha birçok son ek kullanılır.
İçerikleriniz eğer bu yönde hazırlanmışsalar başlığa uygun son ekleri yazmayı unutmayın.
6- Asıl Oğlanın Yancısı Olmak
Baştan söyleyeyim, yancılık dünyada olunacak en güzel konumdur. Büyük başın derdi büyük olur diye atalar boşuna dememiş. Atalarımızın ta o zamanlardan bize SEO başlık ipucu vereceğini kim tahmin ederdi?
Asıl oğlanın yancısı olmak nedir, bunu sen nasıl WEB’e uyarladın sorularını duyar gibiyim. Şöyle ki: Google Search Console biz web masterlar tarafından sıkça aratılan bir anahtar kelime. Sıkça aratıldığına göre yancılık yapmaya da uygun demektir. Google Search Console Zengin Kartlar Ayarları Nasıl Yapılır başlıklı bir içerik arama sonuçlarında bukalemun gibi avını bekleyecektir.
Facebook, Twitter, Pinterest ve daha birçok sitenin alt özellikleri için bu şekilde içerikler hazırlayıp en tepelerde kendinize yer bulabilirsiniz.
Örnekler;
*Facebook Hesabı Nasıl Kapatılır?
*Twitter Analytics Raporları Dışarı Aktarma
*Firefox’ta Netflix 1080p - 4k Nasıl Oynatılır?
7- Leblebi mi?
Leb demeden leblebiyi anlayan açık zihinli okuyucularım! İnternetin bir bilgi edinme aracı olduğunu unuttunuz mu? Mesela hemen bunu aratalım: internetten bilgi edinilebilir mi?
Benim oradan buradan garip gureba benzetmelerim ile yedinci maddeyi anlamakta zorluk çekenler için hemen söyleyeyim: soru soran başlıklar. Google’a sorulan soruların haddi hesabı yoktur. Zannetmeyin ki Google’da tüm sorularımızın cevabı var. Bu konudaki ihtiyaç insanlık geliştiği sürece devam edecektir; çünkü devamlı yeni icatlar, sistemler ortaya çıkıyor, haliyle merak da ediliyorlar.
Örnekler;
*Kaplumbağalar da uçar mı?
*Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır?
*İnsan yemek yemeden kaç gün yaşayabilir? (bu yazıyı yazacağım diye 3 saattir yemek yemedim, açım aç!)
Bu 7 yöntemi iyice anladığınızı varsayıyorum, anlamayanlar anlayanlarla arkadaşlık etsin. Ancak bir genel geçer kuralı yinelemekte fayda var. SEO’da yükseleceğim diye clickbait başlıklar hazırlamayın. İçerikleriniz ile başlıklarınız uyumlu olmazlarsa hemen çıkma oranınız yükselir ve iki hafta zirvelerde gezindikten sonra çukurun en derinine düşersiniz. Etkili ve SEO uyumlu başlık oluşturmak işin sadece bir ayağı; içerik ve görsel-video ile de OnPage SEO değerinizi yükseltmelisiniz.
En tepede bir anket var, geçerken görmüşsünüzdür; oy kullanmayı ve konu hakkında yorum yapmayı unutmayın. Ben yemek yemeye gidiyorum arkadaş.
Son düzenleme: